Google blog

Google-függő blog

Google-lal keresgélek, Gmail-lel levelezek, YouTube-ot nézek, Adwords-szel hirdetek és az Analytics-szel dolgozom.
Google-függő lettem.

10 hasznos tipp weblap használhatóság (usability) tárgyában 8/10

2009.12.02. 07:00 Kolos Marcell

8. Az eredményes felhasználói teszteléshez nincs szükség nagyon sok alanyra

Jakob Nielsen tanulmánya, mely a weboldalt használhatóság szempontjából tesztelő alanyok ideális számára vonatkozik, megmutatta, hogy csupán öt fő elegendő ahhoz, hogy a honlappal kapcsolatos problémák 85%-ára fényt derítsen, 15 alany pedig bőven elég arra, hogy minden probléma napvilágot lásson.

Grafikon Jakob Nielsen tanulmányából

A legfontosabb dolgokat rendszerint már az első egy vagy kettő felhasználó felfedezi, az ezt követő tesztalanyok megerősítik ezeknek a hibáknak a létét, továbbá felfedik a hátramaradó kisebb hibákat. Csupán két tesztalany minden bizonnyal megtalálja az oldalon lévő problémák felét. Ez azt jelenti, hogy az oldal tesztelésének nem kell nagyon széleskörűnek, vagy drágának lennie ahhoz, hogy jó eredményeket érjen el. A legnagyobb előrehaladás akkor következik be, mikor a tesztalanyok száma 0-ról 1-re emelkedik, szóval ne félj attól, hogy túl keveset foglalkozol ezzel a problémakörrel: bármennyi tesztalany jobb a semminél.

Szólj hozzá!

Címkék: usability használhatóság honlap tesztelés

A bejegyzés trackback címe:

https://google-fuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr781559645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása