Google blog

Google-függő blog

Google-lal keresgélek, Gmail-lel levelezek, YouTube-ot nézek, Adwords-szel hirdetek és az Analytics-szel dolgozom.
Google-függő lettem.

10 hasznos tipp weblap használhatóság (usability) tárgyában 1/10

2009.11.21. 18:45 Kolos Marcell

Ez a blog elsősorban a Google-hoz és a keresőoptimalizáláshoz kapcsolódik. A keresőoptimalizálás során pedig sokan hajlamosak a honlap látogatók kiszolgálását SEO szempontoknak alárendelni. Ez a probléma azonban nem a keresőoptimalizálásakor bukkan fel. A honlap kialakítása során elejétől fogva, sokszor csorbul a felhasználó kényelme - annak ellenére, hogy mindenki egyetért azzal, mennyire fontos egy honlap használhatósága. Az évek során különböző szempontokból sok tanulmány készült a webes felhasználói felület kialakításáról. Ezek megállapításai segíthetnek honlapunk hatékonyabbá tételében. A Smashing magazin 10 hasznos tipp weblap használhatóság tárgyában című cikke segíthet számodra tökéletesíteni a weboldalaidon szerezhető felhasználói élményt. Itt a 10 pont most 10 nap során magyarul lesz olvasható.
 

1.    Az űrlaphoz tartozó szöveg a beviteli mező fölött a leghatékonyabb

A UX Matters egy tanulmánya szerint az űrlapokhoz tartozó szövegek ideális pozíciója a mezők fölött van. Sok űrlapon a szövegeket a mezők bal oldalán helyezik el, ezzel egy kétoszlopos elrendezést alkotva. Bár ez jól néz ki, a használhatóság szempontjából nem a legideálisabb. Hogy miért van ez? Mert az űrlapok általában függőlegesen irányultak, azaz a felhasználók az űrlapot a tetejéről lefele haladva töltik ki. A látogatók az űrlapot lefelé futják át, mikor végigmennek rajta, és követni a szöveghez alatta hozzátartozó mezőt kényelmesebb, mint a szöveg jobb oldalán megtalálni a rá vonatkozó mezőt.

A Tumblr egyszerű és elegáns feliratkozási űrlapja a UX Matter’s ajánlásához illeszkedik.

A szövegek balra helyezése egy másik problémát is felvet: balra vagy jobbra igazodjanak a szövegek? A balra igazítás az űrlapot könnyen átláthatóvá teszi, de elválasztja a szövegeket a mezőktől, megnehezítve ezzel annak átláthatóságát, hogy melyik szöveg melyik mezőhöz tartozik. A jobbra igazítás ennek ellentettjeként működik: csinos, de kevésbé átlátható űrlapot eredményez. Legtöbbször a szövegek mezők feletti elhelyezése a legjobb. A tanulmány ezenkívül azt is javasolja, hogy ne legyenek a szövegek félkövérek - de ez nem annyira lényeges ajánlás.

Szólj hozzá!

Címkék: google usability használhatóság smashing űrlap

A bejegyzés trackback címe:

https://google-fuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr851542285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása