Google blog

Google-függő blog

Google-lal keresgélek, Gmail-lel levelezek, YouTube-ot nézek, Adwords-szel hirdetek és az Analytics-szel dolgozom.
Google-függő lettem.

A Google SearchWiki viszontagságos első hete

2008.11.24. 23:45 Kolos Tibor

Ez a search engine land Google’s SearchWiki Struggling Through It's First Week c. cikkének fordítása.Google SearchWiki

A Google SearchWiki-je kemény első hetet tudhat maga mögött a felhasználói visszajelzések alapján, sőt bizonyos technikai problémák miatt már némi üzemszünete is volt. A SearchWiki használata ütős dolognak tűnik - persze attól függően, mire keresel - de a Googloe vajon tényleg ilyen használatra szánta? Vegyük szemügyre a SearchWiki első néhány élesben töltött napját.

Itt vannak az első vélemények…

… és nem túl jók. Michael Arrington a TechCrunch-tól volt az elsők egyike, aki hangot adott elégedettlenségének:

“Ez az új cucc nyilak, troll hozzászólások meg az oldalon mozgatható dolgoknak az összevisszasága. Nem fokozza a felhasználói élményt. Más keresők használatára ösztönöz.”

Brennan Slattery (Network World) azt feszegeti, mi az értelme némely SearchWiki sajátosságnak:

“A SearchWiki funkciók kiábrándítóan elvontak, sutba vágják a logikát. Hozzászólhatsz mások hozzászólásaihoz. A saját keresésedhez adhatsz hozzá linkeket. Mi ennek az értelme? Azért keresel valamit, mert nem tudhatod, melyik webhelyen találod majd meg. Ha meg tudod, akkor minek keresnél? És ha állandóan pont ugyanazt az oldalt keresed, miért nem teszed inkább egyszerűen a könyvjelzőid közé?”

Egy Google felhasználó hasonló érzésének adott hangot a Guardian’s honlapján egy  SearchWiki témájú cikk hozzászólásában: “Ez haszontalan. Jobb keresési eredményeket nem inkább a Google-tól kellene kapnom?”

Pénteken a Search Engine Roundtable szavazást nyitott arról, hogy “Az átlagos keresgélő érett-e a Google SearchWiki-re?” A jelenlegi eredmények szerint a nemmel szavazók utcahosszal vezetnek (84%) az igenek 16%-a ellenében.

Messze a legtöbben azért panaszkodnak, hogy a Google a SearchWiki-t alapértelmezett beállítássá tette minden felhasználónak, és azt nem lehet semmilyen kézenfekvő módon kikapcsolni. Persze kijelentkezhetsz a Google fiókodból, és úgy kereshetsz SearchWiki ikonok és gombok nélkül, de általános vélemény, hogy ez nem egy igazi megoldás. Sok Google-használó teszi szóvá a kikapcsolási mechanizmus hiányát — talán legélesebben Michael Gray search marketer, aki azt tanácsolta a Google-nak:

“A Google abbahagyhatná, hogy olyan változtatásokat ad közre, amiknek nincs kikapcsolási opciója. Ha tényleg azt akarják, hogy mindenki a "csináljuk azt, ami a felhasználónak a legjobb" mantrát kövesse, akkor ezt megfogadhatnák maguk is, ahelyett, hogy csak a szájuk jár. Mutassanak példát, ne csak az emelvényről szónokoljanak.”

Danny Sullivan pénteki SearchWiki 101 cikkében hozta fel a SearchWiki kikapcsolási lehetőségének hiányát. Ha valaki ki akarja kapcsolni a SearchWiki-t, írtak róla itt: Google Operating System és itt is: facesaerch a mikéntjéről.

Nem csak negatívumok vannak

Úgy tűmik ugyan, hogy nincs túl sok hozsannázó szakcikk, de azért a visszajelzések nem mind negatívak. Michael Muchmore a PC Magazine-ban megjelent  szakcikkében átfutja, hogyan működik a SearchWiki, és megjegyzi, hogy “jó látni, a Google innovációját a legközpontibb kínálatában.”

A Mashable-ön Paul Glazowski összehasonlította a SearchWiki-t legközelebbi vetélytársával, a Wikia Search-csel, és úgy találta, hogy kettejük közül a SearchWiki a messze könnyebben használható:

“Ez a Google súlyponti szolgáltatása. A SearchWiki-re átállás teljesen zökkenőmentes, és a szerkesztési lehetőségeket majdhogynem túlságosan is könnyű elsajátítani.

A Wikia Search akár vonzó is lehet, az összetettsége azonban számottevő. Ebből eredően pedig a működése valamelyest lassabbá váhat.

Habár a Mashable szakcikke nem választ nyertest, Glaazowski szerint a Wikia Search “kettejük közül az alkalmasabb a keresési eredmények személyre szabására és megjegyzésekkel történő ellátására.”

A Web Worker Daily közli talán az egyik legpozitívabb szakcikket a SearchWiki-ről. Arra bátorítja a felhasználókat, hogy értesítsék a Google-t, ha oda nem illő, elavult keresési eredményeket találnak. Véleményük szerint a SearchWiki hatékonyabbá teheti a keresést, ha az emberek rendeltetésszerűen használják:

“A nagyobb testreszabhatóság nagyobb termelékenységet eredményez a webbel dolgozóknak hosszú távon.”

Spam probléma

Vajon mennyien használják majd rendeltetésszerűen? Ez a nagy kérdés. Néhány felhasználó már a SearchWiki kommentár rendszerében spam-re hívja fel a figyelmet. A Reseo blogban Chris Thomas olyan találati lista SearchWiki megjegyzés/hozzászólás oldalról mutat képet, amibe pornós linkek kerültek [techcrunch]. Lauren Weinstein is azt írta hétvégén, hogy “már számottevően elkezdtek a belerondítás a SearchWiki kommentár rendszerébe.”

Steve Rubel egyetértett, és a “zabolátlan felhasználói szerkesztést” “drámai hibának” bélyegezte.

“… persze, hogy egyesek ámokfutásba kezdenek majd a világ legnagyobb online színpadán! Mintha egy édesszájú gyereket magára hagynának egy óriási édességbotban. Ez lesz a spam-ek paradicsoma.”

Műszaki probléma

A spam-ek és a felhasználói visszajelzések is elég fejfájást okozhattak, de emellett még a Google-nak azt is meg kellett magyaráznia, hogy a SearchWiki szombaton miért nem működött. Azok a felhasználók, akik azt hitték, hogy a Google visszavonta a SearchWiki-t, vagy legalább egy egyszerűbb kijelentkezést tett lehetővé, csalatkoztak. A Google TechCrunch-nak adott nyilatkozata  szerint szombaton csak egy hiba volt az ok, és nagyon sajnálják a SearchWiki leállást.

A szolgáltatást néhány óra múlva észrevehető változtatás nélkül kapcsolták vissza.

Szólj hozzá!

Címkék: google spam searchwiki wikia search

A bejegyzés trackback címe:

https://google-fuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr96786986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása