Google blog

Google-függő blog

Google-lal keresgélek, Gmail-lel levelezek, YouTube-ot nézek, Adwords-szel hirdetek és az Analytics-szel dolgozom.
Google-függő lettem.

10 hasznos tipp weblap használhatóság (usability) tárgyában 6/10

2009.11.30. 07:00 Kolos Marcell

6. Az ideális keresődoboz 27 karakter széles

Mekkora egy keresődoboz ideális szélessége? Van egyáltalán ilyen? Jakob Nielsen egy a keresődobozok hosszúságára vonatkozó kérdőív alapjánkészített erről egy tanulmányt (Prioritizing Web Usability). Eszerint a manapság használatos keresődobozok többsége túl rövid. A probléma pedig a rövid dobozokkal az, hogy - bár be lehet gépelni hosszabb keresőszövegeket is - egyszerre csak a szöveg egy része látható. Így nehézkes visszanézni vagy szerkeszteni azt, amit begépeltünk.

A Google keresődoboza elég széles hosszú mondatok megjelenítéséhez.

A tanulmány szerint az átlag keresődoboz 18 karakter széles. Az adatok szerint a keresőszövegek 27%-a nem látható teljes hosszában a felhasználó számára. A doboz 27 karakternyire való kibővítése viszont megfelel a keresőszövegek 90%-ának. Ne feledd, hogy a szélesség mértékét „em”-ek használatával is be tudod állítani, nem csak pixelek és pontok megadásával. Egy „em” az „m” karakter szélességének és magasságának felel meg (attól függetlenül hogy milyen betűtípus méretére van a weboldal beállítva). Tehát ezt a mértéket használd ahhoz, hogy a keresődoboz beviteli mezőjét 27 karakter szélességűre állítsd!

 

Az Apple keresődoboza túl rövid, nem jeleníti meg az egész keresőszöveget: „Microsoft Office 2008”.

Általában véve jobb, ha a keresődoboz túl széles, mintsem hogy túl rövid legyen. Így a felhasználók egyszerűen vissza tudják nézni és leellenőrizni elküldés előtt a keresett szöveget. Ez a tanács nagyon egyszerű, de sajnos túl gyakran elutasítják, illetve figyelmen kívül hagyják. A beviteli mezőt színessé is tehetjük a dizájn kedvéért vagy a felhasználói élmény fokozása végett.

Szólj hozzá!

Címkék: usability ergonómia használhatóság keresődoboz

A bejegyzés trackback címe:

https://google-fuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr261559592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása