Google blog

Google-függő blog

Google-lal keresgélek, Gmail-lel levelezek, YouTube-ot nézek, Adwords-szel hirdetek és az Analytics-szel dolgozom.
Google-függő lettem.

10 hasznos tipp weblap használhatóság (usability) tárgyában 7/10

2009.12.01. 07:00 Kolos Marcell

7. A térköz fokozza az átláthatóságot

A legtöbb dizájner tisztában van a térköz, vagyis az oldalon lévő paragrafusok, képek, gombok és egyéb objektumok közötti üres területek jelentőségével. A térköz teret ad az oldalon szereplő elemeknek, hogy „levegőhöz jussanak”, ezáltal rendezi az oldalt. Csoportosíthatunk is bizonyos objektumokat azzal, hogy a közöttük lévő térközt csökkentjük, és az így létrehozni kívánt csoport és a többi elem közti térközt pedig növeljük. Ez fontos szerepet játszik abban, hogy a felhasználó tisztán lássa az oldalon szereplő objektumok közötti viszonyokat (azaz, hogy például ez a gomb az oldalnak ezen elemeire vonatkozik), és hierarchiát teremtsen közöttük.

Figyeld meg a nagy távolságot a szélek, bekezdések, és az oldal többi kitöltő elemei között a The Netsetter oldalán! A térközök könnyen és kényelmesen olvashatóvá teszik az oldalt.

A térköz ezen túl olvashatóbbá is teszi az oldal tartalmát. Egy tanulmány (Lin, 2004) szerint a térköz megfelelő használata a bekezdések között, illetve a bal és a jobb szélen 20%-al növeli az oldal átláthatóságát. Az olvasók könnyebben tudnak figyelni a tartalomra és használni az oldalt, ha az bő térközzel dolgozik.

Chaperro, Shaikh és Baker szerint egy weboldal elrendezése (beleértve a térközt, a fejlécet, a bekezdések tagoltságát, és az illusztrációkat) valójában nem növeli mérhetően annak hatékonyságát, ellenben fokozza a felhasználói élményt és elégedettséget.

Szólj hozzá!

Címkék: usability használhatóság térköz elrendezés

A bejegyzés trackback címe:

https://google-fuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr631559639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása