Google blog

Google-függő blog

Google-lal keresgélek, Gmail-lel levelezek, YouTube-ot nézek, Adwords-szel hirdetek és az Analytics-szel dolgozom.
Google-függő lettem.

10 hasznos tipp weblap használhatóság (usability) tárgyában 4/10

2009.11.26. 07:00 Kolos Marcell

4.    A legtöbb felhasználó nem görget

Jakob Nielsen Prioritizing Web Usability című tanulmányában arra jutott, hogy a látogatóknak pusztán 23%-a görget egy weboldalon tett első látogatása alkalmával. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók 77%-a nem görget; csupán szemügyre veszik a lefelé görgetés nélkül látható képernyőterületet. Mi több, azoknak a látogatóknak az aránya, akik görgetnek, a további látogatások alkalmával csökken: csak 16%-uk görgeti a kurzort második látogatása alkalmával. Ez az adat kiemeli, milyen fontos, hogy a lényegi tartalmat kiemelkedő pozícióban helyezzük el, különösen a érkezési oldalakon (azaz landing page-eken).

Ez nem azt jelenti, hogy az oldal felső részébe kell mindent belezsúfolni. Csupán annyit tesz, hogy ezt a területet a lehető legjobban kell kihasználni. A tartalom zsúfolása csak a tartalom hozzáférhetetlenségét eredményezi; ha a felhasználó túl sok információval találja szembe magát, nem tudja, hol kapjon bele.

A Basecamp nagyszerűen használja ki a teret. A képernyő görgetés nélkül látható területén (aminek 768 pixel a magassága) egy méretes képernyőfotó, címsor, pozicionálás, cselekvésre ösztönzés (call to action), ügyfél lista, videók és a honlap jellemzőinek rövid felsorolása is elfért.

A nyitóoldal a legfontosabb, hisz oda érkezik a legtöbb új látogató. Legyenek ott a következő alapdolgok:

  1. A weblap neve,
  2. Pozicionálás, vagyis hogy milyen előnyökhöz jutnak a felhasználók a honlap használata révén,
  3. A honlap azon legfőbb összetevőinek elérése, amelyek leginkább hasznosak lehetnek a felhasználó számára.

Mindazonáltal a felhasználók szokásai az előbbiektől markánsan el is térhetnek. Újabb keletű tanulmányok rámutatnak arra, hogy a felhasználók egészen kényelmesen elvannak a görgetéssel, és bizonyos szituációkban hajlandóak elgörgetni egészen az oldal legaljáig. Sok felhasználó kényelmesebbnek találja a görgetést, mintsem a lapozgatást, és akadnak olyan felhasználók is, akik számára az oldal legfontosabb információ nincsenek szükségszerűen a képernyőn görgetés nélkül is látható területre helyezve. Tehát jó ötlet részekre bontani az oldal szerkezetét a könnyed áttekinthetőség kedvéért, a részeket pedig bő térközzel elválasztani.

Pillantásra érdemes cikkek további hasznos tartalommal a témában: Unfolding the fold (Clicktale), Paging VS Scrolling (Wichita University – SURL), Blasting the Myth of the Fold (Boxes and Arrows).

 

 

4 komment

Címkék: usability használhatóság pozicionálás görgetés

A bejegyzés trackback címe:

https://google-fuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr711552387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kollinz · http://twitter.com/kollinz 2009.11.27. 12:44:55

Nielsen fenti statisztikája már szerintem eléggé elavult, egyre többen írják, hogy túl van misztifikálva a fold szerepe. A felhasználói felvételeken pl. tök jól látszik, hogy - főleg portálok esetén - gyakorlatilag minden user simán végiscrollozik.

MacGyver · http://www.zivatar.hu 2010.01.30. 22:40:38

Általában nem 768 pixel magas részt látunk a weboldalból, hiszen igaz, hogy az 1024x768 az egyik legelterjedtebb felbontás, de szerintem ritka, hogy valaki full-screen-ben nézze, a böngésző menüi, könyvjelző eszköztárja, vissza gombja, stb. nélkül.

Kolos Tibor · https://www.haloszem.hu 2010.01.31. 13:26:29

@kollinz: A végén hivatkozott "Blasting the Myth of the Fold" cikk is fordított erefményt hoz: 76% görget.
Gondolom, nem mindegy, hogy portál vagy nem portál, érdekes vagy nem érdekes tartalom.
Az viszont biztos, hogy érdemes a felső részbe odapakolni mindazt, ami fenntartja az érdeklődést, és görgetésre sarkall.

Kolos Tibor · https://www.haloszem.hu 2010.01.31. 13:42:10

@MacGyver: Köszi, igazad van!
A pontos fordítás úgy szólt volna, hogy egy 768 pixel magasságú képernyőn görgetés nélkül látható terület...
Ami böngészőtől függően 560-600 pixel.
süti beállítások módosítása